Publicaties

Meertaligheid in het onderwijs
Hoe kun je op school en in de klas omgaan met de verschillende thuis- en moedertalen van leerlingen? Wat zijn essentiële elementen voor een taalbeleid op school dat recht doet aan alle talige competenties van iedere  leerling? Kunnen ouders thuis hun eigen taal blijven spreken of is het beter wanneer ze zelf overschakelen op het Nederlands? Meertalig.nl ging in 2019 en 2020 samen met meertaligheid.be en de Taalunie te rade bij wetenschappers in Nederland en Vlaanderen en verzamelde hun antwoorden op deze en andere vragen over meertaligheid in het onderwijs. Het resultaat kun je hier downloaden. 

 

Oetsiekoetsie AFL1 VanzelfsprekendOetsiekoetsie is een klassiek geworden  documentaireserie over taalontwikkeling van kinderen in Nederland. Vóór hun vijfde jaar leren alle kinderen de basis van hun moedertaal – een even vanzelfsprekende als verbijsterende prestatie. Door een aantal kinderen in verschillende ontwikkelingsstadia te volgen, wordt in Oetsiekoetsie het wonder van de taalverwerving ontrafeld. Ontroerend én informatief. Oetsiekoetsie bestaat uit vier afleveringen van vijfentwintig minuten:
1 – Vanzelfsprekend
2 – Praatjesmakers
3 – Mijn eigen taal (over meertaligheid)
4 – Taal, je kapitaal

Oetsiekoetsie is digitaal verkrijgbaar voor 15 euro exclusief btw (18,15 inclusief btw). Bestellen kan gemakkelijk via deze pagina. 

 

Meestgestelde vragen bij Ouders Online
Bij Ouders Online vind je het uitgebreide archief Vraagbaak Kindertaal en Meertaligheid. Hier vind je talloze vragen over kindertaalontwikkeling  met antwoord van een deskundige. In 2001 verscheen het boek “Oetsiekoetsie. De meestgestelde vragen over kindertaal en meertaligheid” – een bloemlezing van vragen en antwoorden uit de Vraagbaak, beantwoord door Maaike Verrips, Jeroen Aarssen en Paula Fikkert. Let op: dit boek is niet meer leverbaar, alleen nog verkrijgbaar via bibliotheek of tweedehands.

 

De Taal van je Kind – de verrassende rijkdom van de kindertaal
Een populair boek over taalontwikkeling voor ouders en opvoeders. Leren praten is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van een kind. Het is ook een buitengewoon geestig en ontroerend proces. Pal onder onze neus voltrekt zich een wonder dat we in het geheel niet kunnen bevatten. In ‘De taal van je kind’ licht Maaike Verrips een tipje van de sluier op. Een boek voor iedereen die van taal of van kinderen houdt.
Titel: De Taal van je Kind – de verrassende rijkdom van de kindertaal
Auteur: Maaike Verrips
Verschenen: Kosmos-Z&K, 1999
Pagina’s: 119

Let op: dit boek is niet meer leverbaar, alleen nog verkrijgbaar via bibliotheek of tweedehands.