Als een kind Engelse liedjes van de radio mee kan zingen, is het dan meertalig? En zijn de meeste mensen eentalig? Lees hier wat meertaligheid betekent en hoeveel mensen meertalig zijn.
Bart is geboren en opgegroeid in Nederland. Thuis en op school heeft hij altijd alleen Nederlands gesproken. Op school heeft hij ook Frans geleerd. Daarmee kan hij zichzelf voorstellen, eten bestellen en een hotelkamer reserveren. Maar het Franse journaal volgen of een sollicitatiebrief schrijven is te moeilijk voor hem. Is Bart meertalig? Nee, volgens de meeste mensen niet. Volgens hen ben je pas ècht meertalig als je twee of meer talen even goed kent. Je moet ze perfect kunnen spreken, verstaan, lezen en schrijven. Maar wat is perfect?
Praktische betekenis meertaligheid
Niemand kan een taal perfect beheersen. Dat zou betekenen dat je nooit een foutje maakt. En dat je alle woorden uit het woordenboek kent. Dat is voor één taal al onmogelijk, laat staan voor meerdere talen. De meeste taalkundigen zeggen dan ook: je kunt beter kijken naar hoe je taal gebruikt. Yuan heeft beide talen nodig in het dagelijks leven. Als hij alleen Chinees of alleen Nederlands zou spreken, zou hij zich niet kunnen redden. Beide talen horen echt bij hem: Yuan is meertalig. Bart is volgens deze redenering niet meertalig. Zijn eerste taal is Nederlands. Die taal hoort bij hem, hij gebruikt het dagelijks thuis en op zijn werk. Het Frans is een vreemde taal die hij de meeste dagen van het jaar helemaal niet nodig heeft. PRAKTISCHE DEFINITIE: Je bent dus meertalig als je meer dan één taal nodig hebt om te kunnen functioneren in je dagelijks leven. VEELGESTELDE VRAAG ANTWOORD Tom woont in Luxemburg. Zijn ouders zijn allebei niet in Luxemburg geboren. Daarom spreekt zijn moeder thuis Italiaans met hem, en zijn vader Nederlands. Op de kleuterschool leert Tom de Luxemburgse taal. Daarna leert hij in de eerste klas Duits praten, lezen en schrijven. In de twee klas Frans. Omdat Tom al die talen echt nodig heeft, zal hij ze allemaal leren verstaan en spreken. Hoe meer hij een bepaalde taal hoort, hoe beter hij die taal zal leren. Maar Toms ouders moeten geen te hoge verwachtingen hebben van Tom. Hij zal niet alles perfect leren in al die vijf talen. Hij zal bijvoorbeeld in het Italiaans vooral woorden leren die te maken hebben met thuis (met eten, aankleden, spelen enzovoorts). In het Frans zal hij vooral woorden leren die te maken hebben met school. En hij zal in het Italiaans en Nederlands niet perfect leren schrijven. Dat is gewoon wat te veel gevraagd. Mensen denken vaak dat het “normaal” is om eentalig te zijn. Ze geloven dat meertaligheid iets speciaals en afwijkends is. Maar dat klopt niet! Er zijn op de wereld iets minder dan 200 landen, maar er bestaan ongeveer 6000 talen. Je snapt het al: de meeste mensen ter wereld gebruiken dus meer dan één taal. Ongeveer 80% van de wereldbevolking is meertalig. In veel Afrikaanse landen gebruikt iedereen zelfs wel drie of vier talen. In de grote steden in Nederland (zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, en Den Haag) gebruikt meer dan de helft van de kinderen ook dagelijks meer dan één taal. VEELGESTELDE VRAAG: als je een dialect spreekt, ben je dan ook meertalig? ANTWOORD: Ja. Neeltje spreekt thuis met haar familie Zeeuws dialect. Maar op school spreekt ze de Nederlandse standaardtaal. Dat is het officiële Nederlands zoals je het bijvoorbeeld hoort op het televisiejournaal.
Lees verder
Yuan is in Nederland geboren, maar zijn ouders komen uit China. Het Chinees is zijn eerste taal, dat spreekt hij thuis met zijn familie. Zijn tweede taal is Nederlands. Dat gebruikt hij op zijn werk in het ziekenhuis.
Hoeveel talen kan een kind eigenlijk leren? Is drie talen te veel?
Drie talen is niet te veel. Een kind kan zelfs vier of vijf talen leren. Daar raakt hij niet van in de war.
Hoeveel mensen zijn meertalig
Neeltje is daarom meertalig. Dialect heeft meestal andere klanken dan de standaardtaal, en het verschilt ook in woordenschat en grammatica. Maar een dialect is ook een complete, volwaardige taal. Alleen wordt een dialect niet zo vaak geschreven, en het wordt meestal door minder mensen gesproken dan de standaardtaal.