Maak een woordenwolk

Vanaf volgende week verschijnt hier een gloednieuwe reeks taaltips. Deze week een “gouwe ouwe” tip van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar

Als je kind wat ouder is en zowel de thuistaal als het Nederlands schriftelijk onder de knie begint te krijgen, dan is het wellicht een goed idee om hem/haar de beide talen met elkaar in verband te laten brengen. Een leuke manier om dit te doen is door woorden met dezelfde betekenis met elkaar te verbinden.

 

 

Tip voor ouders

Laat je kind op internet een zogenaamde ‘Wordle’ maken. Dit computerprogramma zet woorden op een willekeurige manier in een bepaalde vorm. Jij of je kind kan een aantal woorden in de thuistaal met hun Nederlandse vertaling in het programma invoeren en vervolgens wordt de Wordle automatisch gemaakt. Druk deze pagina af. Nu kan je kind de woorden die bij elkaar horen met elkaar verbinden. Het is niet alleen leuk om een Wordle te maken, maar het is ook een goede oefening om beide talen met elkaar in verband te brengen!

Benodigdheden

Om deze tip uit te voeren dien je toegang te hebben tot een computer met internetverbinding. Ga naar de site van Wordle om de woorden in te voeren.

Variatiemogelijkheden

Door weinig woorden in te voeren wordt de Wordle overzichtelijker dan wanneer er veel woorden worden ingevoerd. Laat jonge kinderen dus minder woorden tegelijk in de Wordle zetten dan de oudere kinderen.

Als je kind meer dan twee talen leert, kan ook de derde taal gemakkelijk in de Wordle worden ingevoerd.

Het is misschien leuk om verschillende Wordles te maken, elke thematisch geordend. Zo kunnen er categorieën ontstaan als ‘Thuis’, ‘School’, ‘Op vakantie’, enzovoorts.

 

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten.

Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie

van de Rijksuniversiteit Groningen.  .

De 5 Wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen proberen een brug te slaan tussen maatschappij en wetenschap. Iedereen kan er terecht met zijn/haar maatschappelijke vragen. De wetenschapswinkel geeft advies of probeert gezamenlijk een student-onderzoek te starten. De wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie heeft o.a. een aantal onderzoeksprojecten uitgevoerd op het gebied van meertaligheid. In het kennisdossier meertaligheid vindt u meer informatie en gratis te downloaden rapporten en artikelen.

 Reageer ook!