Maak zelf een memoryspel

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Kinderen spelen graag spelletjes. Behalve dat het spelen ervan voor plezier zorgt, kunnen bepaalde spelletjes ook nog eens leerzaam zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een memoryspel maken om de woordenschat van je kind in zijn/haar moedertaal te vergroten.

Tip voor ouders

Het doel van memory is om twee dezelfde kaartjes bij elkaar te zoeken. Je kan zelf bepalen uit hoeveel setjes kaarten jouw spel bestaat.

Voor jonge kinderen maak je minder kaartjes dan voor de al wat oudere kinderen.

Ook al is het niet noodzakelijk om gedurende het spelletje te praten, toch is dit wel goed om te doen. Benoem bijvoorbeeld de afbeeldingen op de kaartjes die je omdraait. Zo word je kind blootgesteld aan de taal en de kans is groot dat het jou zal nadoen.

Je zal versteld staan hoe goed het geheugen van je kind is. Als je samen memory speelt, dan zal je vaak meemaken dat je kind het spelletje van je wint. Dat maakt het voor je kind natuurlijk extra leuk om te spelen!

Er zijn verschillende manieren je eigen memoryspel maken. De moeilijkheidsgraad verschilt hierbij ook. De setjes kaarten kunnen bijvoorbeeld als volgt aan elkaar gekoppeld worden:

Een kaartje met een plaatje en het woord in de ene taal + een kaartje met het plaatje en het woord in de andere taal.

Een kaartje met een plaatje + een kaartje met het woord in de taal waarmee je jouw kind wilt laten oefenen.

Een kaartje met het woord in de ene taal + een kaartje met het woord in de andere taal.

De eerste manier is voor het kind het gemakkelijkst om te spelen, aangezien het nog niet noodzakelijk is de tekst te begrijpen. Wel moet het kind oud genoeg zijn om te kunnen lezen. Bij de tweede manier wordt woordenschat al belangrijker en bij de derde mogelijkheid ligt de nadruk compleet op kennis van woorden.

Benodigdheden

Om zelf dit spel te maken heb je (bij voorkeur) stevig karton nodig, zodat de kaartjes niet snel stuk gaan. Verder heb je een printer nodig om de plaatjes die je wilt gebruiken uit te printen. Of je knipt de plaatjes uit verschillende tijdschriften. Natuurlijk kan je jouw kinderen zelf ook plaatjes laten zoeken of tekenen!

De tekst kan je op de computer bij de plaatjes typen, maar je kan de woorden uiteraard ook met de hand op de kaartjes schrijven.

Variatiemogelijkheden

Je kan jouw kind dit spel ook met andere kinderen laten spelen. Het kan dat die andere kinderen dezelfde taalachtergrond hebben als jouw kind, maar dat is niet noodzakelijk. De eerste versie is bijvoorbeeld toegankelijk voor kinderen die niet meertalig zijn, omdat zij ook alleen naar de plaatjes kunnen kijken.

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.