Maak een hoek voor Polyglotters en Globetrotters

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar

Zou het niet fijn zijn als er in de klas één plek was waar je met al je vragen terecht kunt? Een vaste plek waar je informatie kan zoeken en vinden? Natuurlijk! Creëer daarom een speciale hoek in het klaslokaal waar talen en culturen een eigen plek krijgen.

Tip voor leerkrachten

De vragenhoek moet een leuke plek zijn voor kinderen. Een plek waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze terecht kunnen met al hun vragen. Door andere talen ook te verbinden met reizen, wordt deze vragenhoek voor alle leerlingen “the place to be”.

Structuur is voor de meeste kinderen erg prettig. Een vaste plek in de klas waar ze informatie kunnen opzoeken zorgt voor die structuur. Ook kan deze hoek er op langere termijn voor zorgen, dat het kind zich zelfstandiger gaat opstellen met betrekking tot vragen over taal. Het kind weet hoe het informatie moet opzoeken, leert dingen te onderzoeken en de meertalige leerling leert ook in de andere taal zijn/haar eigen initiatieven te nemen. De vragenhoek is als het ware een venster op de wereld. Hoe leuker en gezelliger de hoek wordt gemaakt, hoe aantrekkelijker het is voor de kinderen om op onderzoek uit te gaan! En is dat niet precies wat ze nodig hebben, bij het leren van een tweede taal?

Benodigdheden
De vragenhoek is op vele manieren in te delen. Kinderen kunnen er zelfstandig dingen opzoeken in woordenboeken of in een encyclopedie. Ook kan er plaats gemaakt worden voor bijvoorbeeld muurkranten, tweetalige kranten, beeldwoordenboeken en andere schoolprojecten die te maken hebben met taal & cultuur.

Variatiemogelijkheden
Misschien is het leuk om de leerlingen zelf de vragenhoek te laten aankleden. Denk aan vlaggen, voorbeelden van verschillende soorten schrift en foto’s van henzelf op de wereldkaart.

De vragenhoek kan gekoppeld worden aan lessen wereldoriëntatie. Zorg dan dat er ook een globe en atlassen in de hoek te vinden zijn.

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!