Laat kinderen een spreekbeurt geven over hun taal en cultuur

Geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool

Het is mogelijk dat je kind de thuistaal zeer sterk associeert met thuis en het vreemd en/of vervelend vindt deze taal ook buitenshuis te gebruiken. Het zou in zo’n geval juist goed zijn voor je kind om anderen te betrekken bij de zogenaamde thuistaal. Grote kans dat het delen van deze taal leidt tot positieve reacties. Zo krijgt je kind nieuwe motivatie om de thuistaal vaker te gebruiken.

Tip voor leerkrachten

Door het geven van een spreekbeurt over de eigen taal en cultuur kan het kind meer begrip kweken bij zijn/haar klasgenootjes. Een andere cultuur kan heel interessant zijn voor de klasgenootjes. Het kind kan bijvoorbeeld laten zien hoe het land eruit ziet, hoe kinderen daar naar school gaan en nog vele andere dingen. Het is belangrijk dat het kind trots is op zijn moedertaal, ook al beheerst hij Nederlands nog zo goed. Met een spreekbeurt over dit onderwerp kunnen anderstalige ouders ook gemakkelijker helpen, wat de betrokkenheid met school vergroot.

Vereisten

Het is van belang om als leerkracht niet te veel voor de leerlingen in te vullen. Het land dat het onderwerp wordt van de spreekbeurt moet op vrijwillige basis gekozen worden door de leerling. Je zou eens op een spreekavond met de ouders van de betreffende leerling(en) kunnen bespreken of hun land van herkomst een geschikt onderwerp is voor hun kind. Want het moet natuurlijk niet zo zijn dat Fatma zich gedwongen voelt een spreekbeurt over Turkije te houden, terwijl ze zelf liever Argentinië als onderwerp had gekozen.

Variatiemogelijkheden

Bang dat dit anderstalige leerlingen juist een uitzonderingspositie geeft? Laat het dan voor iedereen verplicht zijn dat de spreekbeurt over een ander land gaat. Dan kunnen Nederlandstalige kinderen het hebben over hun favoriete vakantieland of het land waar hun oom en tante wonen. Weer eens wat anders dan spreekbeurten over konijnen en voetballen!

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!