Voor alle leeftijden
Kinderen spelen graag spelletjes. Behalve dat het spelen ervan voor plezier zorgt, kunnen ze ook nog eens leerzaam zijn. Veel ouders denken in de eerste instantie niet aan het spelen van spelletjes om hun kind zijn/haar taalvaardigheid te laten verbeteren. Toch lokken heel veel spelletjes wel taal uit. Op die manier kan de woordenschat van je kind vergroot worden.
Tip voor ouders van jonge kinderen
Geschikte spellen voor jonge kinderen zijn bijvoorbeeld ‘Memory’, ‘Kwartet‘ of ‘Plaatjesdomino’. Deze kunnen gespeeld worden met twee personen of meer.
Tip voor ouders van wat oudere kinderen
Voor de wat oudere kinderen zijn spelletjes als ‘Wie is het?’, ‘Scrabble‘, ‘Dixit’ en ‘Triviant’ zeer geschikt.
Al deze spellen kunnen in de gewenste taal gespeeld worden. Dit biedt het kind de kans om de beide talen elkaar te laten versterken. Het kind kan bijvoorbeeld met zijn/haar ouders het spel in de moedertaal spelen, maar een andere keer in het Nederlands met een vriendje of vriendinnetje dat komt spelen.
Vereisten
Let erop dat het spel niet te moeilijk of juist te gemakkelijk is voor je kind. Medewerkers in een speelgoedwinkel kunnen je hierover informeren. Ook kan je eens op een internetsite als Marktplaats kijken. Misschien worden daar leuke spelletjes voor een zacht prijsje aangeboden.
Echter, de meest ideale manier om een origineel spel in de thuistaal te bemachtigen is door het tijdens een bezoek aan je vaderland aan te schaffen. Mocht je hiertoe niet de mogelijkheid hebben, dan zou je familie of vrienden die er nog wonen kunnen inschakelen. Bedenk eens welke spelletjes je zelf vroeger speelde. Wellicht vindt jouw kind die ook leuk om te doen.
Variatiemogelijkheden
Wissel eens spelletjes uit met andere ouders!
Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie
van de Rijksuniversiteit Groningen. .
De 5 Wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen proberen een brug te slaan tussen maatschappij en wetenschap. Iedereen kan er terecht met zijn/haar maatschappelijke vragen. De wetenschapswinkel geeft advies of probeert gezamenlijk een student-onderzoek te starten. De wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie heeft o.a. een aantal onderzoeksprojecten uitgevoerd op het gebied van meertaligheid. In het kennisdossier meertaligheid vindt u meer informatie en gratis te downloaden rapporten en artikelen.
Reageer ook!