Speel computerspelletjes

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

De computer is al bijna niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. De kans is dan ook groot dat je kind al vroeg in aanraking komt met dit moderne hulpmiddel, bijvoorbeeld via school, de bibliotheek, of bij vriendjes/vriendinnetjes thuis. Ook al moet de ‘beeldschermtijd’ natuurlijk wel gedoseerd worden: computergebruik thuis kan een positieve invloed hebben op de (thuis)taalontwikkeling van je kind.

Tip voor ouders

Geef Google de zoekopdracht: ‘educatieve spelletjes’, maar dan vertaald in je eigen taal. Waarschijnlijk komt er een lijst resultaten uit die links bevatten naar interessante leerspelletjes. Zoek spelletjes uit die aansluiten bij de leeftijd van je kind en je opvoedstijl.

Op deze manier vind je bijvoorbeeld allerlei woordspelletjes. In het spel wat je hierboven ziet afgebeeld krijgt je kind een Engelstalige omschrijving te zien van iemands uiterlijk, zoals: ‘I have short red hair. My hair is straight. I have brown eyes, big ears and big teeth.” Pas als alle uiterlijke kenmerken, zoals het juiste kapsel en de ogen, met de muis naar het gezichtje onderin het kader zijn gesleept, wordt de opdracht goedgekeurd. De spelers van dit spel moeten de tekst dus in zijn volledigheid aandachtig lezen!

Als je jouw kind niet alleen maar spelletjes via internet wilt laten doen, kan je natuurlijk ook speciale software kopen voor het trainen van taalvaardigheid. Voor talen anders dan Engels, Frans en Duits zal je deze waarschijnlijk wel in het land van herkomst (eventueel via internet) moeten zoeken, omdat het aanbod in Nederland gering is.

https://learnenglish.britishcouncil.org/en/word-games/pic-your-wits

http://educatie.ntr.nl/taalspel/spelgrid.jsp?thema=leven_dood&swf_naam=woordenschat

http://www.beyinsporu.com/

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.