Maak je eigen luisterboek

Geschikt voor kinderen van 2 tot 8 jaar

Stel je voor, je wilt jouw kind graag een boek voorlezen in zijn/haar moedertaal, maar je hebt hiervoor niet zo vaak de gelegenheid als je zou willen. Het kan zelfs zo zijn dat één van beide ouders voor langere tijd niet thuis is. In zo’n geval is het maken van een luisterboek een uitkomst: je kind kan jou een verhaaltje horen voorlezen op elk gewenst moment.

Tip voor ouders

Zoek een boekje uit in de moedertaal van je kind of laat je kind zelf kiezen. Geschikte boeken kan je vinden in de bibliotheek, maar je kan het boek natuurlijk ook in de boekhandel of via internet kopen.

Lees het boek rustig voor en neem het geluid op. Dit kan bijvoorbeeld met een mp3-speler of met de microfoon op je computer. Het is voor jezelf misschien prettig om niet te lang aan één stuk door te lezen. Neem bijvoorbeeld één hoofdstukje per keer op.

Als je het hele boek uiteindelijk hebt opgenomen, kan je kind door jou worden voorgelezen wanneer hij/zij maar wil!

Benodigdheden

– Leuke voorleesboeken.

– Apparatuur om geluid mee op te nemen (bijvoorbeeld mp3-speler of computerprogramma dat audiobestanden kan opnemen. Kijk bijvoorbeeld op: http://www.mp3mymp3.com/)

Variatiemogelijkheden voor ouders

Omdat geschreven taal anders kan lijken dan gesproken taal, is het voor je kind misschien gemakkelijker om te horen wat er in het boek geschreven staat. In dat geval is een luisterboek ook een goed hulpmiddel voor je kind om te leren lezen. Zorg er dan voor dat het boekje op het leesniveau van je kind is afgestemd: het moet niet te moeilijk zijn, maar ook niet te makkelijk. Uiteindelijk laat je jouw kind het boek zelf lezen, terwijl het tegelijkertijd luistert naar jouw ingesproken versie. Op deze manier kan je kind lezen en luisteren wanneer het maar wil en oefent het met zijn/haar moedertaal!

Als je andere ouders met dezelfde taalachtergrond kent die ook hun eigen luisterboeken maken, kan je het materiaal met elkaar uitwisselen. Wellicht is jouw luisterboek ook een uitkomst voor ouders die niet graag voorlezen. Met jouw luisterboek kan hun kind dan toch in zijn/haar moedertaal worden voorgelezen.

Variatiemogelijkheden voor leerkrachten

Leerkrachten zouden ingesproken boeken in de moedertaal van het kind voor een keer kunnen laten meetellen voor het vak ‘stillezen’.

Ook is het mogelijk om leerlingen zelf de opdracht te geven om een meertalig luisterboek te maken. Denk bijvoorbeeld aan een voorleesboek met veel dialogen. De meertalige leerlingen kunnen dan in hun moedertaal de tekst van bepaalde personen voor hun rekening nemen.

Van harte aanbevolen

Vliegende olifanten’ van Ivo Kobas en Senad Alic. Een kinderboekje in 4 talen, Bosnisch, Duits, Nederlands en Engels.

De mooiste vis in de zee’ van Marcus Pfister. Een voorleesboek voor jonge kinderen, verkrijgbaar in onder andere Nederlands-Arabisch (ISBN 9055791318) en Nederlands-Turks (ISBN 905579130X).

King Akbar and the poor Brahmin’ van Champaka Basu. Vietnamees-Engels voorleesboek (ISBN 0 233 982469).

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!

{fcomment id=139}