Gebruik liedjes in andere talen

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Muziek is van alle tijden en van alle culturen. Laat kinderen daarom ook eens liedjes horen in andere talen. Dit komt de taalontwikkeling van kinderen ten goede, omdat ze op een speelse en ongedwongen manier in aanraking komen met taal.

 

Tip voor leerkrachten

Het is een leuk idee om in de klas eens liedjes te luisteren in andere talen dan het Nederlands. Om ideeën op te doen voor geschikte liedjes kan je de (meertalige) leerlingen en/of hun ouders eens vragen om tips. Voor het opdoen van inspiratie zou je ook eens kunnen Googelen of op You Tube kijken. Het is verstandig om te variëren tussen de verschillende migrantentalen en talen als het Engels, Frans, Duits en Spaans. Op deze manier laat je ook zien dat alle talen van belang zijn.

Na afloop van het luisteren bespreek je het liedje met de leerlingen: “Was het een vrolijk liedje of niet? Waar denk je dat het liedje over ging? Waarom denk je dat?” Op deze manier laat je alle leerlingen door middel van muziek in contact komen met andere talen. Het is natuurlijk van belang dat je zelf wel een idee hebt waar het liedje over gaat. Als het een taal betreft die je niet beheerst, zou je kunnen overwegen ouders in te schakelen die de taal wel spreken.

Goed voor eentalige en meertalige leerlingen!

De Nederlandstalige kinderen in de klas ontdekken op deze speelse manier leren dat er andere talen en muziekculturen zijn. De meertalige kinderen komen zo ook eens ergens anders dan thuis in aanraking met hun thuistaal. Kinderen die de taal van het liedje van huis uit meekrijgen zijn eens in het voordeel bij de gesprekken over de liedjes en merken dat ze iets kunnen wat de rest niet kan. Zo zou je deze kinderen kunnen betrekken in het geven van de ‘oplossing’ op de vraag wat het onderwerp van het liedje was. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.

Ook leuk met Nederlandse streektalen…

Liedjes in Nederlandse streektalen zijn ook goed bruikbaar in de klas. Gebruik bijvoorbeeld de CD met nieuwe Drents kinderliedjes van het project Jamero. De swingende eigentijdse liedjes zullen alle kinderen aanspreken. Zoals het liedje over het bezoek van djembe speler Jamero en de gevoelens die dat oproept.

Bij de CD hoort ook een educatie pakket voor gebruik in de klas. Meer informatie op http://www.jamero.nl/

Tip voor ouders

Muziek is een middel om taal en cultuur door te geven. Een leuke manier voor je kind om de tweede taal beter onder de knie te krijgen, is door samen met jou liedjes in de moedertaal te luisteren en misschien zelfs mee te zingen. Je kan hierbij denken aan liedjes die je in je eigen kindertijd leuk vond om te zingen, maar ook hedendaagse muziek is geschikt voor dit doel.

Na afloop van het luisteren kan je met je kind over het onderwerp van het liedje praten en vragen of hij/zij alles begrepen heeft. Bij kinderen die al kunnen lezen zou je de songtekst van het liedje erbij kunnen zoeken. Zo kan je kind lezen hoe de taal geschreven wordt en luisteren hoe de woorden uitgesproken worden.

Muziek beluisteren is voor je kind een goede manier om bepaalde woorden en zinsconstructies op te pikken. Behalve dat het een taalstimulans is, laat het je kind ook inzien dat de taal ook buiten je thuissituatie door anderen gesproken wordt en dat het spreken/zingen ervan ook nog eens heel ‘hip’ kan zijn.

Variatiemogelijkheden voor leerkrachten

Veel leerkrachten doen dit al, maar het is natuurlijk ook leuk om verjaardagsliedjes in de verschillende talen uit de klas te zingen.

Hier vind je elke week een nieuwe tip voor het stimuleren van de thuistaal, voor ouders en docenten. Deze leuke & praktische tips zijn gemaakt door studenten bij de Wetenschapswinkel Taal, cultuur en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reageer ook!

{fcomment id=134}